18-åring dog av abortpiller

En 18-årig kvinna förblödde i hemmet sedan hon fått abortpiller på ett sjukhus Västsverige.
Dödsfallet är det första kända i västvärlden sedan metoden med abortframkallande medicin började användas i slutet på 1980-talet, skriver Svenska Dagbladet.

Ansvarsnämnden som fått en anmälan har inte funnit skäl att kritisera doseringen, hur den unga kvinnan fick tabletterna eller informationen till henne.
Läkemedelsverket fick papper om fallet i januari.
18-åringen var i sjunde veckan när hon kom till ett lokalt sjukhus för medicinsk abort. Hon fick ligga kvar över dagen efter att ha tagit tabletterna. Uppgifterna om henne visar att hon haft ont, känt sig dålig och sovit större delen av tiden på sjukhuset. Behandlingen började tidigt morgonen och efter sex och en halv timme fick hon blödningar.
Sedan kvinnan fått smärtstillande medel återvände hon hem ytterligare en och en halv timme senare, vid halv fem på eftermiddagen. Hon ska ha uppmanats att kontakta sjukvården vid kraftig blödning men inte gjort det. En sköterska sökte förgäves kontakt med 18-åringen efter två dagar och sex dagar senare hittades patienten död i sitt hem. Blodförlusten hade tagit den unga kvinnans liv.
Fallet är tragiskt och onödigt, säger överläkare Kristina Gemzell-Danielsson som är chef för FN:s världshälsoorganisation WHO:s centrum på Karolinska sjukhuset. Hon leder forskning om medicinska aborter och betonar hur viktigt det är att sjukhusen följer upp dosanvisningarna som utfärdats för medicinska aborter.
- I dag är skillnaderna stora ute i landet. Olika doser och kombinationer är inte ovanliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".