Fler föräldrar klarar av att betala med maxtaxa

Obetalda dagisräkningar kan leda till att barnet mister sin plats; Men i Trollhättan har antalet avstängda barn minskat sedan maxtaxan infördes, det säger Britt Karlsson, administrativ assistent inom barnomsorgen i Trollhättan.

Kontrollen är över lag ganska hård.
I Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg, Strömstad och Åmål, går det till på ungefär samma sätt. Om inte dagis eller fritidsavgiften betalts på två månader så kontaktar kommunen föräldrarna via brev eller som i Trollhättan ett personligt besök av rektor. Och då handlar det om en frist på ett par veckor att betala eller göra upp en avbetalningsplan. Om inte så stängs dörren och barnet har inget dagis eller fritids att gå till.
Maxtaxan gör alltså att färre slarvar med betalningen. Och det är inte särskilt många barn det handlar om.
Gullan Johansson med ansvar för barnomsorgen i Strömstad säger att de flesta betalar redan efter hotet. Och i Trollhättan säger Britt Karlsson att de har ett tiotal fall per år, men då handlar det om ett par barn som stängts av flera gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".