Kritik mot tekniska kontoret i Trollhättan

Tekniska förvaltningen i Trollhättan får skarp kritik av revisionsbyrån Öhrlings i en granskningsrapport. Beslut tas ofta i strid mot delegationsordningen, alltså de regler som klargör vem som har rätt att fatta beslut om upphandling, kuvert med anbud kastas ibland i papperskorgen utan att diarieföras. och rutiner och regler är otydliga, heter det i rapporten.

Lagen om offentlig upphandling styrs nästan helt av EU-regler och i grunden ligger EU--hörnstenar som fri rörlighet för varor och tjänster. Men ute i kommunerna är kunskapen om lagen bristfällig, i alla fall om tekniska förvaltningen i Trollhättan är typisk.
Revisionsbyrån Öhrlings levererar svidande kritik i sin granskningsrapport. Revisorerna tar en av de större inveteringarna i kommunen på senare år, ombyggnaden av Strömslundsskolan, som ett slags skräckexempel. Det kom in ett enda anbud -och det ansågs vara för dyrt. Det gick undan i svängarna och kommunstyrelsen fattade under stark tidspress beslut om den totalentreprenör som som skulle få jobbet hade rätt att inleda en detaljprojektering - men bara det och bara under vissa villkor. Sedan rullade ombyggnaden på utan något nytt beslut i kommunstyrelsen. Högst anmärkningsvärt, tycker revisionsbyrån som menar att det var en så stor investering att kommunen borde ha övervägt att lägga ut den på anbud inom hela EU. ... och budgeten för Strömslundsskolans ombyggnad sprack med nästan tre miljoner kronor.
Men det är inte det enda exemplet. På punkt efter punkt får tekniska förvaltningen kritik i granskningsrapporten.
* Beslut tas ofta i strid mot delegationsordningen, alltså de regler som klargör vem som har rätt atf fatta beslut om upphandling.
* Kuvert med anbud kastas ibland i papperskorgen utan att diarieföras.
* Beslut om anbud dokumnteras inte.
* Rutiner och regler är otydliga.
* .. och förvaltningen av kommunens skogar sker enligt ett avtal från -1944.
Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista