Nytt förslag delar upp psykvården mellan NÄL och Uddevalla

Nu finns ett förslag som innebär att psykiatrin inom NU-sjukvården delas upp mellan NÄL och Uddevalla på ett nytt sätt redan i höst.

Förslaget är att både akutmottagning och akutpsykiatriska vårdavdelningar samlas på NÄL och vården och utredningar av gamla psykiskt sjuka eller dementa patienter sköts på tre avdelningar på Uddevalla sjukhus, det betyder att den akutpsykiatriska vården försvinner från Uddevalla sjukhus. Det är verksamhetschefen för psykitrin i NU-sjukvården Göran Björling som utrett den här frågan. Att han valt NÄL för den akuta psykiarin är för att samarbetet med den slutna psykvården på Restad gård i Vänersborg ska fungera så smidigt som möjligt.

Om den akuta psykvården försvinner från Uddevalla sjukhus ska patienter som hittills fått vård där, istället få akuthjälp i den psykiatriska öppenvården. Förändringen skulle också innebära att 14 vårdplatser tas bort från Uddevalla och därmed ett par heltidstjänser.Sammanlagt skulle det leda till en besparing med 4,5 miljoner per år. Men enligt Göran Björling handlar det inte främst om pengar utan om att koncentera kunnig personal på respektive sjukhus - något som ger effektivare och bättre vård för patienterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".