Öppenvården i Fyrbodal granskas - fyra kliniker drabbas av neddragning

Öppenvården i Fyrbodal har granskats under lupp för att minska kostnaderna för denna med fem miljoner kronor. Granskningen har utmynnat i ett förslag som pekar på neddragningar inom fyra kliniker.

För att minska kostnaderna har verksamhetschefen Ulf Almkvist tagit fram ett förslag som berör hans eget område Öron, näsa hals, Kvinnokliniken och barn och ungdomskliniken. Den som får problem med sina öron i sommar kommer att hänvisas till NÄL istället för Uddevalla sjukhus eftersom Uddevalla håller sommarstängt i elva veckor istället för som brukligt fem. Personal från Uddevalla kommer att jobba på NÄL så att de klarar alla patienter. Men Ulf Almquist säger till Sveriges Radio Väst att det kan leda till längre väntetider för patienterna.

Också barn och ungdomsmottagninen i Uddevalla ska hålla längre sommarstängt tio till tolv veckor istället för fem. Mottagningen i Kungshamn upphör men fler ska tas emot på loklasjukhjusen i Lysekil, Strömstad och Dalsland. Från kvinnoklinken i Uddevalla tas en 80-procentig läkartjänst bort när en av läkarna går i pension - färre patienter tas emot i Uddevalla men fler i Strömstad. Lysekil blir av med sin motagning helt och hållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".