Wärtsilä-VD-n kvar i arresten

Polis och åklagare arbetar intensivt med de misstänkta skattebrotten inom företaget Wärtsilä, och två av de inblandade kan begäras häktade imorgon.

Hittills är fyra personer inom företaget Wärtsilä misstänkte för skattebrott. I förrgår slog polisen till mot företaget och tog datorer och bokföring i beslag. Två personer är anhållna, varav en är vd för det svenska företaget, och senast klockan 12 imorgon ska åklagaren bestämma om de ska häktas eller inte.
De två andra släpptes idag men är fortfarande misstänkta för brott.
Wärtsilä är ett finskägt företag som bl a tillverkar dieselmotorer . I Sverige finns det ungefär 150 anställda i Trollhättan och Göteborg.

Ekobrottsmyndigheten i Borås samarbetar också med kollegor på Gotland som utrett den stora muthärvan kring Gotlandsbolaget där det handlar om mutor runt 20 miljoner. Bl a misstänker man att en finsk Wärtsiläanställd mutade rederichefen, som senare begick självmord i häktet. Wärtsilä förnekar brott i det fallet.
Kriminalinspektör Rolf Öström i Visby säger att det går att se att företag sätter mutor i system, framförallt inom rederibranschen. Det har kommit fram vid hovrättsförhandlingarna i mutmålet.

Ännu vill inte polis och åklagare säga exakt vad skattebrottet består i, i det här fallet med chefer inom Wärtsilä i Västsverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista