Wärtsilöchefer inför häktningsdomstol i eftermiddag

I eftermiddag ställs Vd:n och en annan hög chef för Wärtsilä inför häktningsdomstolen anklagade för skattebrott.

Men det handlar om checkar på flera miljoner dollar till chefer på ett svenskt rederi, rabbatter som omvandlades till kontanter, bjudresor och förmåner,avslöjar en chef på företaget för GP idag.

Bankkonton utomlands och rabatter som omvandlas till miljonmutor till privata företag och bjudresor och förmåner till en västsvensk kommun som beställt ett kraftverk av Wärtsilä är vad det rör sig om avslöjar en Wärtsilächef för GP.

Och att det fungerar så här förklarar wärtsilächefen beror på att branschen inte gör någon vinst på att sälja nya motorer och maskiner. De stora pengaran görs på service och underhåll så genom mutor får man kunderna att köpa motorer, som kunderna sen får betala i efterskott genom dyra servicefakturor.

Wärtsilächefen uppger att marginalen på reservdelar till gamla motorer är 70-80%

Nästan ingen affär går igenom utan bestickning säger Wärtsilächefen.

Igår kväll begärdes Wätsilä Swedens vd och ytterligare en chef häktade. De två personer som tidigare anhållits frigavs, men är fortsatt misstänkta för brott.

Men kammaråklagare Olof SAhlgren säger till GP att det kan komma till ytterligare misstänkta personer allt eftersom nya personer hämtas in till förhör.

Det var i onsdags Ekobrottsmyndigheten slog till mot Wärtsiläs kontor i Trollhättan och Göteborg. Huvudmisstanken är skattebrott, vilket grundas på stora betalningar som gått utomlands.

Anna-Karin Lindén reporter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".