Sjukvård

Njursjuka får åka långt i semestertider

Semestertider är härligt för de flesta. Men för de njursjuka, till exempel i Strömstad, innebär det att dialysmottagningen stänger.

Patienter som behöver dialys får åka till NÄL i stället, flera gånger i veckan. Håkan Hedman är ordförande i Njurförbundet. Han tycker det här är oacceptabelt.

– Många av patienterna är äldre, och resorna är många gånger påfrestande för dem. Sjukresor innebär ofta att man plockar upp andra patienter på vägen, och kör i kringelkrokar.

Håkan Hedman vill att dialyspersonalen naturligtvis ska ha sin semester. Men han skulle också vilja att njursjuka till exempel skulle kunna semestra i stuga i Strömstad, och kunna erbjudas dialys.

Han tycker att sjukvårdens organisation, som helhet, måste planera bättre i förväg.

– Jag tycker det här ger helt fel signaler till sjukvårdens huvudman, Västra Götalandsregionen. Man kommer förmodligen att göra likadant kommande år, och kanske på fler ställen. Det är något vi inte kan acceptera.

Gunilla Cederbom är verksamhetschef för specialistmedicin, som omfattar dialysverksamheten inom Nu-sjukvården. Hon tycker att det är väldigt tråkigt att dialysverksamheten i Strömstad måste stänga vissa veckor på sommaren. Det hela handlar om att få tag på sköterskor, menar hon.

– Det är svårt att få vikarier i en så här specialiserad verksamhet som dialysen är. Det är sjuksköterskor som gör ett avancerat arbete, det krävs minst ett halvårs upplärning.

Gunilla Cederbom menar att det inte först och främst handlar om pengar.

– Det handlar om tillgång på personal, det växer verkligen inga dialyssköterskor på träd.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522-67 00 25