Ideell ledare åtalas för att ha lurat förening på 450 000 kronor

En framträdande ledare inom en stor ideell förening misstänkts för att ha fifflat till sig närmare en halv miljon kronor från föreningens kassa.

Den 50-åriga ledare, som varit aktiv både lokalt och på riksplanet, misstänks för att ha lurat föreningen genom upprepade luftfaktureringar under flera år.

Mannen åtalas bland annat för att ha överdrivit antalet deltagare vid olika resor och hittat på utgifter vid resorna. Betalningarna har gått till honom själv eller den egna firman.

Enligt åtalet ska mannen också ha tagit för mycket betalt av ett gymnasium för en kurs han anordnat genom föreningen och sedan stoppat mellanskillnaden, drygt 60 000, i egen ficka.

Fifflet upptäcktes av några medlemmar som tvingats att betala för utrustning, som skänkts till föreningen. Ledaren hade då tagit betalt av medlemmarna och behållit pengarna för sig själv.

Åklagare Sune Johansson säger till Sveriges Radio Väst att det kan handla om större summor eftersom endast fyra av mannens totalt 20 år som ledare granskats.

Den framträdande ledaren åtalas för grovt bedrägeri och förskingring på drygt 445 000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".