Förlorande orter i högskolekampen får behålla viss verksamhet

Det kan bli en kompromiss i högskolefrågan. Det är inte säkert att vinnaren tar allt, erfar Sveriges Radio Väst.

Det ett år gamla beslutet om att centralisera högskolan HTU till en ort, ett campus ligger fast. Den kraftiga majoritet som fattade beslutet har inte vacklat någon gång, men det kan bli en form av kompromiss som innebär att de orter som förlorar kampen om campus får behålla viss verksamhet som plåster på såren. Och dessutom ska också Lysekil få sin del av kakan. Frågan är bara hur mycket det är värt, som en källa uttrycker det.

Högskolefrågan har tärt hårt på samarbetet mellan fyrstadskommunerna Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla och Lysekil - som öppet tagit ställning för uddevallaalternativet.

Även om kommunerna lobbat för sitt och varit noggranna med att inte argumentera mot andra alternativ har kommunerna tvingats att köra sitt eget race i en av de viktigaste fyrstadsfrågorna på länge. Just nu är det iskallt i fyrstadssamarbetet, säger en väl insatt källa.

Ikväll sätter sig de fyra socialdemokratiska kommunalråden i ett telefonnmöte tillsammans med distriktsordförandena Britt Bohlin i Norra Älvsborg och Britt-Marie Andrén-Karlsson i Bohuslän -och den socialdemokratiske riksdagsledamoten och ledamoten i HTU:s styrelse, Nils-Erik Söderqvist.

En källa säger att det kan ses som en slags krishantering. Det kommer en dag efter den 26 mars också som källan uttrycker det.
Och kommunerna skall försöka få fart på ett samarbete som lamslagits av den allt överskuggande högskolefrågan och läka de sår som de förlorande kommunerna fär leva ned. Även om nu inte vinnaren tar allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista