I väntan på högskolebeslutet....

Idag kommer beslutet om vilken ort som för den samlade högskolan. Läs och hör Sverieges Radio Västs politiske reporter Bosse Adrianssons kommentar inför dagens beslut:

... och vinnaren är .
... Men det kommer knappast att korkas upp någon champagne i någon av kommunerna idag -i alla fall inte så att det syns.
För vinnaren och förlorarna är grannar och de har ett organiserat samarbete i andra frågor -ett samarbete som nu ligger för fäfot men som måste gå vidare. Därför måste vinnaren visa ödmjukhet -och kanske också inse att medaljen har en baksida.
Ett campus skall finaniseras. De i HTU:s styrelse som för ett år sedan drev igenom beslutet om ETT campus har säkert haft goda avsikter, de tycker sig ha en vision om en slagkraftig högskola som skall få lättare att locka till sig studenter och forskningsresurser. De tror men de vet inte.
Om man gör en omvärldsanalys kan man hitta exempel som ger stöd, men också exempel som pekar på motsatsen. Och priset är högt: En majoritet i högskolans styrelse har fått kommunerna emot sig och tvingat dem till en motvillig kamp om campus. Kommunerna har skött det snyggt, argumenterat för och inte emot, även om ett och annat sent utspel luktat lite desperation.
Det finns andra som haft svårare att hålla huvudet kallt. Normalt seriösa kolleger i mediebranschen har förvandlat sig till kampanjmakare. Företag med mer eller mindre stark koppling till högskolan har med darr på stämman förklarat att det är livsviktigt att högskolan hamnar just på deras ort -fast resvägen inom Trestad i de flesta fall är kortare än vad de har till sina egna styrelsemöten. Och en del har klippkort på USA-flyget. Det är kort sagt inte trovärdigt.
Två kommuner röstas bort dag av det öråd som heter styrelsen för HTU, två kommuner som behöver mycket långt tid på sig att läka såren. Och alla kommunerna behöver varandra mer än någonsin.
Så låt champagnen stå kvar i skåpet.
Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".