Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn i Tanum mår sämst

Publicerat fredag 26 mars 2004 kl 08.59

Barn i Sverige mår förhållandevis bra. Bäst mår de i Ekerö och sämst mår Tanumsbarnen. I hela landet kan man se ett samband mellan barns hälsa och deras ekonomiska situation. Men Lars Köhler professorn som gjort jämförelsen mellan landets kommuner säger till Sveriges Radio Väst att undersökningen visar bara på skilnaderna, den ger inte svar på frågan varför barnen i Tanum mår sämre än i övriga landet.

Med målet att skapa ett verktyg för kommunerna att mäta sina barninnevånares välfärd arbetar professor Lennart Köhler med att sammanställa ett kommunalt barnindex. Den andra delen av tre i det arbetet har Rädda Barnen sammanfattat i en rapport. Del ett var kartläggningen av barnfattigdomen i Sverige, den tredje ska behandla barns tillgång till utbildning. Rädda Barnens rapport Barns hälsa i Sverige konstaterar att svenska barn mår allt bättre men att det också kommit till nya hot. Den ökade stressen leder till psykiska besvär, barnfetman ökar oroväckande liksom diabetes. Allergi och astma blir allt vanligare.
När hälsoläget bland kommunernas barn har mätts har Köhler utgått från de faktorer som finns dokumenterade, till exempel skador, mödrarnas rökning under graviditeten, låg födelsevikt, vaccinationsskydd och amning vid fyra månaders ålder. Indexskalan har satts från 0 till 100 med 100 som bästa värde.
I Ekerö kommun utanför Stockholm bor de barn som mår bäst, kommunen har fått ett index på 93,0 medan Tanum som ligger sämst till fått 83,5. Medelvärdet ligger på 88.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".