Orust

Eleonor får inte använda bilen

MS-sjuka Eleonor Dahlqvist kan inte använda sin privata bil eftersom hennes personliga assistenter inte får köra den. När Orust kommun införde nya regler blev Eleonor Dahlqvist förbannad.

Försäkringskassan gav henne ett stöd på nästan en halv miljon kronor för att anpassa bilen. Man tog bort säten, satte in ramper och det blev också möjligt att spänna fast en rullstol så att Eleonor Dahlqvist skulle kunna sitta kvar i sin stol även i bilen. Till en början körde hennes personliga assistenter bilen, och det innebar en frihet.

– Då kunde vi ju åka när som, men så blev det ena dagen helt fel, säger hon.

Det var hösten 2009 som Orust kommun införde nya regler. Kommunens personal får sedan dess inte skjutsa brukare eller vårdtagare som vill göra utflykter eller resor. För Eleonor Dahlqvist innebär det att hennes omgjorda anpassade bil numera bara står parkerad utanför hennes hyreshus. I stället får hon beställa färdtjänst när hon ska någonstans.

– Man får ju passa så att det är någon taxi som kan köra, och så måste man åka hem vissa bestämda tider, säger hon.

På kommunen anser man att körförbudet är till för brukarnas och vårdtagarnas säkerhet.

– Motivet är att skydda i huvudsak brukarna att inte behöva bli utsatta för personer som inte är utbildade för yrkesmässig trafik, säger Lena Danielsson som är chef för social- och omsorgsförvaltningen i Orust kommun.

Det finns en möjlighet att komma runt reglerna om det finns särskilda skäl. Eleonor Dahlqvist är hänvisad till att ta upp frågan med hennes assistenters enhetschef.

Marie Mattsson

marie.mattsson@sr.se
0522-67 00 39

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista