Uddevalla

Osäkra siffror om antal TV-tittare

Arrangörerna för VM i båtracetävlingen Offshore i Uddevalla, tror att arrangemanget kommer ha 220 miljoner tv-tittare. SR Väst har jämfört arrangörernas siffror med andra stora sportevenemang.

Stefan Docksjö, medieansvarig för VM-arrangemanget i Uddevalla säger att intresset för tävlingarna är stort världen över.

– Jag har inte sett några andra siffror än 220 miljoner. Det är dessutom inte tv-tittare, utan hushåll så den verkliga siffran är förmodligen ännu mera.

Euroadata TV Worldwide gör mätningar på olika sportevenemang, men de har inga siffror på just tv-siffrorna för offshore-VM. Men Louise Mauran, som arbetar på företaget, tror att en så hög siffra snarare bygger på en potentiell tv-publik. Till exempel går det att jämföra med fotbolls-VM tidigare i år, där finalen sågs av 187 miljoner tv-tittare världen över.

Arrangörerna räknar också med 100 000 besökare till Uddevalla.

För att få ett perspektiv på siffrorna kan det jämföras med några andra sportarrangemang. VM-tävlingarna i motorcross i Uddevalla drog drygt 20 000 besökare, och vid invigningen av Gothia Cup i år fanns 51 000 besökare på plats. Alltså bara hälften så många som beräknas komma till Uddevalla för offshore-tävlingarna.

När det gäller beräknat antal besökare hänvisar Stefan Docksjö till publiksiffrorna för den norska deltävlingen

--  De har mellan 150- och 200 000 besökare årligen och tillgängligheten i Arendal är betydligt sämre än vad det är i Uddevalla. Vi har både närheten till Oslo och Göteborg, och det saknar man i Norge.

Hur många besökare som lockas till Uddevalla återstår att se när tävlingarna nu drar igång i helgen.

Kristina Stulken
kristina.stulken@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista