Ännu en Wärtsilä-chef häktad

Idag häktade hovrätten i Göteborg den av Wärtsiläs chefer som tidigare släppts av Trollhättans tingsrätt.
Den nu häktade wärtsilächefen är misstänkt för skattebrott.

Den 57-årige Wärtsilächefen är enligt hovrätten på sannolika skäl misstänkt för i vart fall medhjälp till grovt försvårande av skattekontroll under åren 2000-2003 i Trollhättan.
Därmed är två av de fyra Wärtsiläanställda som är misstänkta för skattebrott häktade. Företagets vd häktades redan i lördags för en vecka sedan. Han är misstänkt för grovt försvårande av skattekontroll.

Åklagaren ville att även den 57-årige mannen skulle ha häktats redan då. Åklagaren ansåg att mannen skulle kunna påverka brottsutredningen om han var på fri fot. Men Trollhättans tingsrätt var av en annan åsikt och försatte honom på fri fot.

Kammaråklagare Olof Sahlgren överklagade beslutet till hovrätten. Och hovrätten gick alltså på åklagarens linje och häktade 57-åringen . Han är på sannolika skäl misstänkt för brott, alltså den starkare graden av misstanke.
Åklagaren menar att det saknas redovisning för vart 19 miljoner kronor tagit vägen. Enligt misstankarna har pengarna förts till falska bolag i Storbritannien.

Totalt är fyra anställda på Wärtsilä, som har sitt huvudkontor i Trollhättan, misstänkta för skattebrott. Två av dem anhölls i onsdags i förra veckan men släpptes på fri fot några dagar senare.
Alla fyra nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".