Trollhättan blir Trestads storebror efter högskolebeslutet

Kommentar till högskolebeslutet, Bosse Adriansson:

Mycket vill ha mer, och får mer. Trollhättan har vunnit två sjukhusstrider; mot Vänersborg på 80-talet och mot Uddevalla helt nyligen. Och nu har Trollhättan vunnit kampen om campus i konkurrens med Uddevalla och Vänersborg och grannarnas lillebrorkomplex riskerar att växa. Det är inget att hyckla med. Förlorana måste få ha sitt sorgearbete - men inte för länge. Samarbetet mellan kommunerna måste fortsätta och stärkas. Det finns många viktiga frågor att lösa och alla måste gilla läget.

Debatten om det kloka i att samla högskolan till ett campus har pågått ända sedan beslutet förra året -men det var inte den frågan som stod på dagordningen idag.

Och när högskolans ledning, när lärarnas och studenternas företrädare alla ville ha Trollhättan så var saken klar. Om deras vision om en slagkraftigare och mer attraktiv högskola är riktig får framtiden utvisa. Men något annat perspektiv än vad som är bäst för högskolans framtid har högskolefolket inte haft -och skall självfallet inte heller ha.

Formellt handlade det om fem olika anbud, men det är naturligt att det beskrivits som en kamp mellan tre kommuner och framför allt studenterna har varit tydliga: Trollhättan är den mest attraktiva kommunen, säger de. Det är upp till var och en att bedöma men det ger en signal till alla kommunpolitiker att fundera över frågan mer än någonsin: Hur skapar vi en miljö och ett utbud som lockartill sig både företag, människor -och en högskola.

Det finns en riktigt stor förlorare till: Byggjätten PEAB som lade ett av två anbud i Trollhättan och det enda i Uddevalla. Båda bedömdes som fullständigt ekonomiskt orealistiska. Fiasko, PEAB!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".