Saab

Vladimir Antonov kan ta tillbaka lån

Enligt Dagens Industri kan den ryske finansmannen Vladimir Antonov tvingas avlägnsa sig från Saab Automobiles huvudägare Victor Muller. Saab vill inte kommentera uppgifterna.

Enligt Dagens Industri kommer Saab Automobiles huvudägare Victor Muller behöva leta efter en ny finansiär för att rädda sitt ägande i bilföretaget. Orsaken ska vara att Vladimir Antonov kommer kräva tillbaka de 800 miljoner kronor som han lånade ut till Spyker Cars för köpet av Saab.

– Hemliga källor och spekulationer reagerar vi inte på. Det får de reda ut, säger Eric Geers, informationschef på Saab som menar att det endast är Viktor Muller själv som skulle kunna uttala sig om ägarstrukturen i företaget.

I Dagens Industris artikel går det att läsa att Vladimir Antonov väntas överge sin roll som finansiär på grund av att General Motors inte vill ha med honom att göra. Detta efter misstankar om samröre med rysk ekonomisk brottslighet.

En rapport är inlämnad för att fria Vladimir Antonov från anklagelserna men en regeringskälla säger till Dagens Industri att rapporten sannolikt inte kommer att överbevisa General Motors. Eric Geers avstår från att kommentera även de uppgifterna:

– Det är ju spekulationer och jag vet inte var de kommer ifrån.

Men du kan inte bekräfta eller förneka om det fortfarande pågår en konflikt mellan Antonov och GM?

– Som sagt, vi kommenterar överhuvudtaget inte det här. Vi har en affärsplan som vi jobbar vidare med. Det är viktigast för Saab.

Sven Åke Berglie, VD för fordonskomponentgruppen, säger i en intervju med Ekot att Dagens Industris nyhet är olycklig:

– Saab behöver inte den här typen av orosmoment. Saab behöver ju arbetsro och tid att jobba och få ut sina produkter på marknaden. Så det är här inte bra, men sen hur mycket det stör är för tidigt att säga.

Andreas Lithander
andreas.lithander@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista