Munkedal

Kan tvingas använda mobilt internet

De landsortsbor som inte väljer att investera i fiberkabel för bredband i dag, kan i framtiden bli hänvisade till enbart det mobila nätet.

För att inte riskera att stå med en långsam eller obefintlig signal investerar nu många i Munkedals kommun eget kapital i fiberkabeln. Karl-Anders Andersson i Hällevadsholm är en av dem.

– Bruttokostnaden får inte vara högre än 25-30 000 kronor, för då får man ett motstånd. Men med den bidragsbit som finns i dag hoppas vi att man kommer någonstans mellan 10- och 15 000 kronor, säger Karl-Anders Andersson.

Enligt Karl-Anders Andersson är det en investering som kommer att betalas tillbaka genom ett höjt värde på fastigheten och en mindre månadskostnad i framtiden. Men har man inte råd med den engångssumman kan det bli problem så småningom. På sikt kommer antagligen växelstationer för fast telefoni läggas ned, och då blir man hänvisad till mobilt bredband.

– Om man tänker sig trådlös internetuppkoppling så har vi har bekymmer i en del områden i Munkedals kommun, där vi har dålig täckning och det kommer att märkas även på internetuppkopplingen, säger Jan-Erik Larsson, som är utvecklingssekreterare på Munkedals kommun.

Han nämner Bärfendal som exempel, där han själv bor.

– Där är det tämligen dött när det gäller mobilen och jag har svårt att tro att vi ska klara en internetuppkoppling som är trådlös där.

Jan-Erik Larsson tror däremot att det mobila nätet kommer att förbättras i framtiden, men att det aldrig kommer att kunna mäta sig med fiberkabeln.

Kristina Stulken
kristina.stulken@sr.se
0522 - 67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista