Banverket gör som det vill med Bohusbanan

Bohuskommunerna kan inte alls vara säkra på att få ha Bohusbanan kvar, bara för att de har beställt det av Banverket. Idag säger Banverkets regionchef i Göteborg, Sven Bårström, att i sista änden är det Banverkets styrelse som beslutar.

Igår tog ju Bohuskommunerna och regionen ett uttalande om att hela Bohusbanan ska vara kvar och att det är just kommunerna och regionen som ”äger frågan”, som man säger - det är de som bestämmer. Det lät igår under tågresan med trafikutskottets ordförande, som om de lokala parterna helt enkelt ”beställer” att banan ska vara kvar.
Men Banverkets regionchef säger något annat - Sven Bårström vill först inte yttra sig om kommunernas uttalande, men sen uttrycker han hur bra det är med engagemanget för banan. Det är en bra sak att ha med sig i den fortsatta beslutsprocessen, säger han. För i sista hand är det Banverkets styrelse som bestämmer - detta för att det är staten som håller pengarna till banan, säger Sven Bårström.
Alla vet att det är bråttom, dels för att banan förfaller, dels för att Vägverket mycket snabbt måste klara ut hur det blir med de omtalade broarna vid Skee - och det snabbt. Och möjligheten finns alltså att Banverkets styrelse gör någonting ganska snabbt med Bohusbanan, i ena eller andra riktningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista