Ny kamp för parkinssonsjuka pappersarbetare

De parkinssonsjuka pappersarbetarna i Vargön tvingas nu samla nya argument för att en gång för alla få sin sjukdom klasad som arbetskada, den här gången av länsrätten.

I november förra året beslöt socialförsäkringsnämnden att det fanns medicinska belägg för att fem personer på Vargöns bruk fått Parkinsson efter att ha arbetat med det giftiga ämnet difenyl i många år.
Men Riksförsäkringsverket överklagade till länsrätten och menade att de medicinska argumenten inte var tillräckliga.
De parkinssonsjuka männen i Vargön får nu hjälp av en jurist på TCO som begärt anstånd i ärendet till förste augusti. Och specialistläkaren på yrkes och miljömedicin, Gunilla Wastensson har tagit fram fler fakta om sambanden mellan difenyl och Parkinsson. Bland annat pekar hon på att de som blivit sjuka har exponerats för halter av difenyl som är två gånger gränsvärdet. Hon visar också på siffror som försvagar riksförsäkringsverkets argument om att det skulle vara en slump att så många på samma arbetsplats fått Parkinssons sjukdom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".