Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uddevallahems ledning får kritik

Revisorerna har varit för slappa och blåögda, som inte begärt in originalhandlingar från boföreningen Kurveröd.
Det säger vice ordförande i Uddevallahem Essam El-Naggar, efter att ha gått igenom flera år av stiftelsens revisionsrapporter, som visar att fodringar på miljonbelopp kunnat spilla över år efter år med endast en muntlig kontroll.

Men den största kritiken går till Uddevallahems ledning, där det enligt Essam El Naggar finns uppenbarliga brister hos vd, som bär det yttersta ansvaret till att inga åtgärder vidtogs.

I rapporterna kan man se att det funnits fodringar på Kurveröd med allt ifrån 1,7 miljoner till 2,2 miljoner. Fodringar där revisorerna haft muntlig kontakt med tjänstemannen, som nu anklagas för förskingring, som hade det ekonomiska ansvaret för boföreningen.
Detta har ledningen kunnat se i revisionsrapporter, men låtit fodringarna löpa vidare och spilla över år till år. Andra prioriteringar har förklaringen varit i efterhand.
- Dåligt säger Carina Ramneskär, moderat styrelseledamot i Uddevallahem, och vice ordförande Essam El Naggar.
De båda menar att revisionsföretaget KPMG borde satt ner foten och krävt underlag i form av originalhandlingar och lyft fram anmärkningarna i revisionsberättelsen samt att ledningen borde ifrågasatt den muntliga kontakten.

- Hade åtgärder tagits hade kanske förskingringen upptäckts tidigare, säger Essam El Naggar.
Både Carina Ramnesär och Essam El Naggar menar att det stora ansvaret ligger hos ledningen, vd Sture Engqvist och ekonomiansvarike Knut Cleve.
Knut Cleve har avgått, men i dagsläget vill Carina Ramnesär och Essam El Naggar inte begära Sture Engqvists avgång.
- Vi söker en politisk enighet så att beslutet blir kraftfullt, säger Essam El Naggar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".