Gode mannen lurade psykiskt sjuka och senila

1,9 miljoner försvann ut i det blå från nio trollhättebor och vänersborgare. Nu har åtalet kommit mot en trollhättebo som varit god man och förvaltare för de nio personerna Alla de nio är psykiskt sjuka eller senila och har inte kunnat ta vara på sina affärer.

Därför bedömer åklagaren brotten som grova - grov förskingring är åtalspunkten. Att vara god man eller förvaltare för försvarslösa människor är något av de mest hedersamma uppdrag man kan få - man är kort sagt godkänd och betrodd i samhället. Och det är kanske just därför som mannen har kommit undan med att låta pengar försvinna.

Pengarullningen har pågått sedan 1996 i vissa av fallen och mannen har klarat redovisningen genom att flytta pengar mellan konton, så att det har funnits pengar på det eller det kontot, vid den tidpunkt som kontrollen avsåg. Mannen har enligt åtalet gjort kopior av kontoutdrag för att visa för överförmyndaren, men han har maskat över transaktionerna bakåt i tiden. Och de som kontrollerar detta har ju nöjt sig med detta, eftersom mannen kunnat fortsätta.

Ett tiotal vittnen ska höras och ett av dem är för övrigt Lars-Göran Ljunggren, kommunalråd i Vänersborg. Han hade uppdrag i överförmyndarnämnden när det här hände. Det är sammanlagt 1.896.821 kr som försvunnit och den enskilde som förlorat mest, 700.000 kr, bor i ett gruppboende. Den åtalade har delvis erkänt, men förnekar det mesta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista