Vänersborg kan få återbetalningskrav efter förskingring

Vänersborgs kommuns Överförmyndarnämnd anklagas för att ha slarvat med kontrollen av den gode man som nu åtalats för förskingring och nämnden kan komma att krävas på pengarna som förskingrades :

Under torsdagen kom åtalet mot en så kallad ”god man” och ”förvaltare”, som misstänks för att ha förskingrat sammanlagt 1,9 miljoner för nio personer - senila och psykiskt sjuka i vänesrborg.
Men i utredningen har kommit fram annat också - den man på ett gruppboende som har förlorat 700.000 kr, kan möjligen komma att kräva pengarna igen av överförmyndarnämnden. Det var nämligen så att nämnden gav sitt godkännande till att den man som nu åtalats fick ta ut pengar och fick sälja aktier. Ett par källor säger till Radio Väst att ett krav på at få pengarna tillbaka är högaktuellt - om det blir en fällande dom. 
Den som satt ordförande i nämnden under den tid då de största uttagen gjordes är nuvarande kommunalrådet Lars-Göran Ljunggren.
Det finns också en kritik mot att överförmyndarnämnden inte upptäckte att den åtalade gode mannen hade felaktiga redovisningar - han kopierade kontoutdrag men maskade över äldre transaktioner som skulle ha varit besvärande för honom. Och ingen upptäckte detta på flera år. ”Mycket anmärkningsvärt”, säger en källa till Sveriges Radio Väst.
Lasse Wieslander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".