Sex kommuner krisorter

Statliga Näringslivsutvecklingsverket, Nutek, varnar sex av Radio Västs 14 kommuner för att bli krisorter om viktiga industrier läggs ned inom kommungränserna.
I en lista över Sveriges 40 framtida kriskommer finns hela sex kommuner med från vårt område Dom sex kommunerna är Färgelanda, Bengtsfors, Mellerud, Sotenäs, Tanum och Munkedal. Varningen gäller kommunerna för att de är beroende av stora industriarbets-platser men också på grund av att utbildningsnivån är låg, mätt utirfrån förekomsten av utbildade tekniker på företagen. Tillsammans ger det här ett så kallat sårbarhetsindex. Det här innebär att ju högre siffran blir, desto högre sårbarhetsindex. Det är alltså kommuner och regioner där många är anställda på ett litet antal företag, är extra utsatta för att bli kriskommuner om företagen väljer att flytta hela eller delar av sin verksamhet från orten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista