1 av 2
Ann-Marie Jacobsson, Centerpartiet i Färgelanda. Foto: Bosse Adriansson/SR Väst
2 av 2
Ulla Börjesson, Socialdemokraterna. Foto: Bosse Adriansson/SR Väst.
Politik

Färgelanda utan styrning

Ingen styr Färgelanda kommun, och frågan är vem som skall kunna göra det de kommande fyra åren. Inför valet både öppnas och stängs dörrar – och en del trösklar är höga.

Efter valet 2006 tog en borgerlig allians makten i Färgelanda, men den kom aldrig i mål. Folkpartiet kastades ut ur alliansen efter att ha gjort upp med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i skolfrågan i april 2009.

Kort därefter lämnade Centerpartiet sina ordförandeposter och sedan Ann-Marie Jacobsson klev åt sidan har kommunalrådsposten stått tom. Folkpartisten Kenneth Carlsson kan som vice ordförande i Kommunstyrelsen möjligen beskrivas som vikarierande kommunalråd på halvtid.

Centerns Ann-Marie Jacobsson och det socialdemokratiska oppositionsrådet Ulla Börjesson är överens om att det inte finns någon politisk majoritet längre i kommunen, det är ingen som styr. Men vem skall då väljarna utkräva ansvar av?

– Ansvaret får ju utkrävas utifrån hur varje parti har röstat i olika frågor, säger Ann-Marie Jacobsson.

– Egentligen har jag inget svar på det eftersom man inte har bildat någon majoritet som man skulle kunna kräva ett ansvar av, säger Ulla Börjesson.

Nu väntar alla på att valet skall lösa upp knutarna. Vad finns det då för tänkbara konstellationer efter valet? Färgelanda har genom åren haft flera "regeringar" över blockgränsen.

Ulla Börjesson hoppas på en bred majoritet efter valet, men stänger dörren till Moderaterna och Kristdemokraterna:

– Jag tycker att man agerat väldigt konstigt i exempelvis Björnhusfrågan, där man inte har fört någon saklig politisk debatt utan det har varit personlig pajkastning.

Ann-Marie Jacobsson talar om öppna dörrar, men att tröskeln till Folkpartiet är ganska hög. Men också hon riktar en känga åt M och KD i Björnhusfrågan, där debatten handlat om de skenande kostnaderna.

– Granskning ska det bli. Å andra sidan måste man också lösa frågan under tiden. Vi kan inte granska oss in i framtiden, säger Ann-Marie Jacobsson.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 – 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista