Nu startar Iraks första kommersiella radio sedan krigets slut

I dagarna startar den första kommersiella radiostationen i Irak efter kriget, och det är en svensk irakier, utbildad på Ljungskile folkhögskola, som ligger bakom den. Ahmed Al Rikaby heter han, och har bott i London de senaste åren.
  - Det kommer att vara en ”talande kanal” med bland annat samhällsfrågor i tablån. Jag tror att irakierna kommer att bli glada över att den här kanalen skall starta, säger stationschef Ahmed Al Rikaby till Sveriges Radio Väst.

l Rikaby bodde två år i Uddevalla i början av 90-talet. Han gick journalistlinjen på Ljungskile och fick arbete på Sveriges Radio med ansvar för de arabiska sändningarna. Senare var han också programledare för Mosaik i SVT. I slutet av 90-talet flyttade han till London för jobb på BBC. I januari förra året blev han ”världskändis” när amerikanerna gjorde honom till chef för radio och teve i Bagdad. Förra sommaren hoppade han av jobbet i protest mot att USA la sig i journalistiken och att man inte levererade utrustning och pengar som lovats. I fredags återvände han till Bagdad för att starta den första privatägda radiostationen. Al Rikaby är från Irak och kom som flykting till Sverige 1990. Han är svensk medborgare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".