Polisen sent på plats

Polisen tar lång tid på sig att rycka ut. Det tar en halvtimme från det att polisen får ett misshandelslarm tills en patrull är på plats - och det är ett genomsnitt. I Värmland fick en kvinna vänta i 52 minuter på hjälp när en före detta partner bröt mot besöksförbud. Det framgår av en undersökning som Polisförbundet har gjort och som ska publiceras i nästa vecka.
Polisförbundet har undersökt utryckningstiderna under en vecka i höstas för sju olika kategorier av larm, mest sådana larm som ska ha högsta prioritet enligt polisens egna regler. Här i Västra Götaland har bara två dagar under den här veckan kunnat undersökas, eftersom det är ett storstadslän med många larm. Detaljerna i undersökningen är inte kända än, enbart spridda fakta. Exempelvis tog det i snitt en timme och 36 minuter för polisen att komma till ett inbrott. Fast i Kronoberg tog det sju timmar. Vad gäller ett pågående rån, så gick det något fortare - en kvart i utryckningstid. Men i Östergötland tog det en halvtimme. Vid fall av grov misshandel låg utryckningstiden på mellan 46 sekunder och över 25 minuter. Enligt Polisförbundets ordförande Jan Karlsen känner sig många poliser otillräckliga på grund av all stress. Till Polistidningen säger han att folk kanske slutar ringa polisen när det tar så lång tid. Risken finns att allmänheten tar saken i egna händer, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista