Frågor kring kvicksilversanering i Bengtsfors

Miljödomstolen har många frågor kring den stora miljösaneringen av Ekaområdet i Bengtsfors. Det finns 16 ton kvicksilver i marken och nära 1 kg dioxin. Domstolen tittar just nu på ansökan om hur saneringen ska gå till. Bl a ska stora mängder jord forslas bort eller kapslas in.

Framförallt vill domstolen ha en riskbedömning om vad som kan hända med området efter saneringen.
Det är 14 punkter som Miljödosmtolen vill ha svar på. Ansökan om 100 miljoners saneringen gick ini januari och projektledningen hoppas på ett sammanträde med miljödomstolen i september för att få planen godkänd.
Det ska fraktas bort jordmassor och det ska rivas hus och det ska byggas barriärer för att sanera området på drygt 16 ton kvicksilver och nära 1 kg dioxin.
Det kommer att kosta bortåt 100 miljoner och det är naturvårdsverket som betalar.
Om miljödomstolen godkänner planen.
Domstolen vill ha svar på bl a hur breda barriärerna ska vara och vad det finns för skäl till just den tjockleken. Men framförallt vill Miljödomstoeln har fördjupade riskstudier av Bengtsfors kommun tänker anlägga en park med cykel och gångväg när allt är klart.
Miljödomstolen vill ha svar på sina frågor för den 15 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista