Ungdomarna bekymmer i vårbudgeten

Idag blev den offentlig, regeringens finansplan eller vårbudgeten 2004.
I riksdagen pågår just nu debatten om innehållet.

Fokus i årets vårbudget ligger på att bekämpa den växande arbetslösheten

Regeringens mål att pressa ned arbetslösheten till 4% eller mindre ligger kvar, men dagens verklighet är, att 5,5% är ÖPPET arbetslösa, och till det kommer över 2% i arbetsmarknadspolitiska åtgärder och dessutom alla under utbildning.

Ett stort bekymmer är att ungdomarna har fått allt svårare att komma in på arbetsmarknaden.
Enligt SCB ligger ungdomsarbetslösheten på närmare 13%.

I budgeten vill regeringen satsa på ännu fler arbetsmarknadspolitska åtgärder.
Kommunerna får dessutom pengar till att anställa fler inom skolan, vården och barnomsorgen.

Och de långtidsarbetslösa ska ges chansen till fler jobb genom att arbetsgivare får ett utökat anställningsstöd, 85% av lönekostnaderna betalda, upp till 1 000 kronor per dag.

Så vill regeringen fortsätta sitt stöd till kvinnor och invandrare att starta eget och stöd
till kooperativt ny-företagande. Stödet ges som rådgivning och kompetensutveckling.

Kompetensutveckling ska också nå anställda inom vården och förskolan. Alltså främst ett stöd som riktar sig till kvinnor, t.ex. barnskötare som vill läsa till förskollärare eller undersköterskor som vill bli legitimerade sjuksköterskor.
Halvtid jobb, halvtid studier med studiebidrag.

Och så ska det bli fler jobb i byggbranschen, ”vita jobb”, genom att ROT-avdragen för om-och tillbyggnad införs igen från och med idag och 1, 5 år framåt.

Men det är en öppen fråga hur allt det här påverkar de unga, som har svårt att få jobb idag. Redan har Föreningssparbankens chefsekonom Hubert Fromlet gjort tummen ned och ger budgeten underkänt.
Han oroas över arbetslösheten bland dom unga och säger till nyhetsbyrån Ticker, att regeringen tydligen ser ungdomsarbetslösheten som ett tekniskt problem, och att han saknar en genuin tillväxtpolitik.
Och han ställer frågan: -Vem ska under dom dom närmaste åren skapa jobben som det stora antalet arbetslösa ungdomar eftersträvar?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".