Brobygget vid Svinesund visas imorgon

Imorgon är det öppet hus i Svinesund vid brobygget, just före nästa stora ansträngning vid bygget. Det är bärande delar till körbanorna som ska på plats under nästa vecka.

Under veckan anländer en av de största mobilkranar som nånsin använts i Norden.
Det som den ska användas till är att lyfta det som kallas kopplingsdelarna - det är de delar som fäster i bågen som går över Idefjorden och som sedan ska bära upp själva körbanan.
Lyften med jättekranen ska göras sista veckan i april på den norska sidan, och fyra veckor därefter på den svenska. Och körbanan skjuts därefter ut under sommaren.

Så kranen finns inte på plats än, men det finns tillräckligt att titta på när det nu blir öppet hus imorgon. På norska sidan finns ju ett informationscentrum och därifrån ska det gå transporter över till byggplatsen på svenska sidan, där huvudentreprenören Bilfinger Berger visar runt. Vid den förra visningen i januari kom så mycket som 300 personer, och en söndag i april är förstås mer attraktivt, så bussarna kommer att gå i skytteltrafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".