1 av 2
Snart står det Svaneholm på skylten istället. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst.
2 av 2
Joel Sjöberg.
Säffle

Svanskog skyltas om till Svaneholm

Efter 30 år kommer vägen till Svanskog bli omskyltad till Svaneholm. Trafikverket hoppas på att det ska ske under hösten.

Det har varit en het namnstrid i Säffle kommun om vad det ska stå på vägskyltarna.

– Jag kommer att sänka flaggan till halv stång den dag omskyltningen till Svaneholm är klar, säger Joel Sjöberg från Svanskog.

Joel Sjöberg har i många år hävdat att det bästa är att det står Svanskog på vägskyltarna. 1980 gjordes myndigheterna en utredning och då ändrades namnet på skyltarna från Svaneholm till Svanskog.

Alla är överens om att den lilla fysiska orten heter Svaneholm men när diskussionen gäller områdena runtomkring är totalbegreppet Svanskog.

Det är mycket som heter Svanskog i samhället. Det är till exempel idrottsföreningen Svanskogs IF och föreningen Svanskogs hembygdsförening. Stationen för museijärnvägen heter Svanskog.

Det kan bli förvirrande för många. Joel Sjöberg har bott 46 år på orten och varit platschef för Posten. Det är en anledning till att han anser att eftersom alla har postadress Svanskog bör det också borde synas på vägskyltarna.

– Det blir väldigt svårt att hitta personer med besöksadress Svanskog när det inte finns någon vägvisning hit, säger Joel Sjöberg.

Mellanstadiebarnen i Svanskogs skola är inte heller ense om vad det ska stå på vägskyltarna. Både Svanskog och Svaneholm är svaren.

Men det är trots allt enkelt att berätta om var man bor.

Om jag kommer från Karlstad och frågar var du bor, vad svarar du då?

– Svanskog, säger mellanstadieeleven William Woxnerud.

Om jag kommer från granntrakten och frågar var du bor, vad svarar du då?

– Lite utanför Svaneholm, säger William Woxnerud.

Charlotte Andersson

charlotte.andersson@sverigesradio.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista