Hearing om fisket i riksdagen

Idag ska miljö- och jordbruksutskottet i riksdan försöka att bringa ordning och reda i den snåriga debatten om minskade fiskbestånd, samtidigt som yrkesfiskarna måste kunna överleva på sitt arbete.
I Stockholm samlas därför idag ett 30-tal personer från olika myndigheter och intresseorganisationer för att diskutera problemen för den svenska fiskenäringen. Bland annat kommer två representanter för Fiskeriverkets Havsfiske-laboratorium i Lysekil att finnas med på utfrågningen. Det är chefen Fredrik Arrhenius och laborator Bengt Sjöstrand. Men även yrkesfiskarna är självklart representerade av sina intresseorganisationer. Både Sveriges Fiskares Riksförbund och Sveriges Yrkesfiskares Ekonomiska förening kommer att medverka i Stockholm idag. En annan mindre förening som samlar medlemmar inom fiskarkåren är Norra Bohusläns Producentorganisation, är också på plats i riksdagshuset genom företrädaren Bo Hansson. Förra veckan kallade jordbruksminister Margaretha Winberg till ett särskilt möte med flera intresseorganisationer om torskbeståndet och eventuella åtgärder för att rädda det minskade beståndet av torsk. Den gången avvisade Winberg alla planer på ett totalt torsk-fiske-förbud. Vid mötet idag kommer inte bara torsk att diskuteras, utan det gäller framtiden för hela fiskenäringen. Klart är ändå att ingenting kommer att beslutas vid dagens möte, utan politikerna i riksdans miljö- och jordbruksutskott ska informera sig om hur allvarligt läget egentligen är för fiske-näringen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".