Uddevalla

Miljöpartiet bestämmer

Rödgrönt styre eller fortsatt alliansstyre? Det är Miljöpartiet som avgör vilka partier som skall regera Uddevalla de kommande fyra åren.

– Det är helt öppet, säger Miljöpartiets toppnamn Gunilla Magnusson.

Miljöpartiet för samtal med både allianspartierna och Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Antingen får vi bilda ett rödgrönt samarbete och då blir det ett minoritetsstyre eller så kommer vi att samarbeta med Alliansen och då får vi majoritet tillsammans med dom, säger Gunilla Magnusson, Miljöpartiets gruppledare i kommunfullmäktige.

Så ser valmatematiken ut. De fyra allianspartierna plus Miljöpartiet får 31 mandat av 61, alltså en knapp majoritet. Det rödgröna alternativet får 29 av 61, alltså ingen majoritet. Gunilla Magnusson säger så här om för- och nackdelar med de båda alternativ partiet står inför:

– Om man tittar på det rödgröna samarbetet så är det som talar för det att vi står närmare dem ideologiskt. Men sedan är det alltid en risk att sitta i ett minoritetsstyre, man kan ju bli överkörd i vissa viktiga frågor.

– När det gäller Alliansen är det alltid en fördel att man sitter i en majoritet för då vet man ju när man går till fullmäktige om man kommer att få igenom det eller inte. På så sätt är det lättare.

I morgon kväll skall Miljöpartiet ta ställning på ett medlemsmöte vilken väg de ska välja. Gunilla Magnusson vill inte spekulera i vart åt det lutar.

– Det är en helt öppen affär, säger hon.