1 av 3
2 av 3
Deltar. Hamza Al-Wadi, Alexandra Davidsson, Zlavko Kasic, Erdin Pirqe.
3 av 3
Rita Paulsson.
Utbildning

Ungdomar ska förbättra integrationen

Ungdomar ska hjälpa andra ungdomar att snabbare integreras in i det svenska samhället, genom att utbilda sig till så kallade ungdomsambassadörer.

Det är tanken med det nya projekt som startade i dag, Fyrbodal Youth Embassy, i ett av klassrummen på Margretegärde i Uddevalla.

Klassrummet är fullt med elever och lärare. Många av eleverna har nyss kommit till Sverige, de talar inte svenska och därför finns det fyra tolkar i rummet som hela tiden återberättar det som sägs.

Föreläsningarna avlöser varandra. Det handlar om integration, mänskliga rättigheter, olika kulturer och vad som händer när kulturer krockar med varandra. Sen dyker frågan "när är man svensk?" upp.

– När man känner sig svensk. Men det kan ta tid tills man gör det, säger en av eleverna.

Ungdomar ska vara förebilder för andra ungdomar, främst för de nyanlända som behöver hjälp in i det svenska samhället, men också för de som bott här under en lång tid.

 – Man ska främja det här med integration och integration handlar inte bara om att främja det från ena hållet. Därför har vi med oss svenska ungdomar också, för det är lika viktigt att få den svenska kulturen representerad, säger Rita Paulsson, projektledare för Fyrbodal Youth Embassy.

Projektet är ett samarbete mellan 13 kommuner i vårt område, Sensus och Europeiska Integrationsfonden.

 Ambassadörer behövs och en av dem som sökt till utbildningen är Alexandra Davidsson.

– Det är viktigt att förändra åsikter och fördomar i samhället. Det är därför jag gör det, säger Alexandra Davidsson.

Zlavko Kasic har också kommit in på utbildningen för att bli ungdomsambassadör.

– Det är vi som kommer att börja påverka och bygga det nya samhället för mänskliga rättigheter. Det borde vara allas ansvar att prata om det, att försöka förebygga samhällets problem, säger Zlavko Kasic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".