Henrik Bäckman löser matematikuppgifterna. Foto: Kristina Stulken/SR Väst
Utbildning

Skolornas mattesnillen tävlar

Siffror, formler och problem gällde det att ha bra koll på när kvaltävlingen i Skolornas matematiktävling avgjordes på 139 gymnasieskolor runtom i landet.

Från vårt område pågick kvaltävlingar på Dahlstiernska gymnasiet i Mellerud, Östrabo i Uddevalla och Nils Ericsongymnasiet i Trollhättan.

– Det har gått helt okej hittills, det är fortfarande några uppgifter som jag inte riktigt vet hur jag ska ta mig an, men har jag tur så löser jag dem till slut, säger Henrik Bäckman när han tar en bensträckare mitt i provtiden.

Henrik Bäckström går tredje året på teknikprogrammet på Nils Ericson-gymnasiet i Trollhättan och han är främst med för att det är roligt.

– Om jag skulle kvala in till finalen så  är det ett jättestort plus, säger han.

Provet består utav sex frågor och allt som allt har deltagarna fem timmar på sig att svara på uppgifterna. De 20 bästa i landet får senare i höst tävla i en final i Lund. Där hade Östrabogymnasiet i Uddevalla med en deltagare förra året genom Markus Aronsson.

Trollhättan har inte tidigare haft med någon i den individuella finalen, men har däremot placerat sig rätt högt upp i lagtävlingen flera gånger.

– De tre bästa läggs ihop som ett lag, och där kanske det kan bli något. Men jag vågar inte sia om det, när jag väl har fått in deras lösningar så ser jag. Man kan sitta fem timmar och inte få ihop så mycket, och man kan sitta fem timmar och få ihop väldigt mycket, säger Lars Holmblad, som är matematikansvarig på Nils Ericson-gymnasiet.

Kristina Stulken
kristina.stulken@sr.se
0522-67 00 25

Exempel på uppgift:

Visa att talet 2009 kan skrivas som summan av 17 positiva heltal som endast innehåller siffran 7 och ange alla sådana framställningar. Två framställningar som skiljer sig enbart beträffande termernas ordning räknas bara en gång.

Svar (två lösningar):
1 term är 777 och 16 termer är 77
2 termer är 777, 5 termer är 77 och 10 termer är 7 .

Fler uppgifter och lösningar hittar du här: 
http://www.mattetavling.se/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".