Västsverige

God man misstänks för förskingring

Fyra personer i Fyrbodal kan ha blivit lurade på pengar av sin gode man, som skulle sköta ekonomin för de fyra. Kvinnan misstänks för grov förskingring.

Kvinnan har tidigare varit en högt uppsatt förtroendevald inom Rädda Barnen i Västsverige.

I ungefär tio år har den pensionerade västsvenska kvinnan varit god man för tre förståndshandikappade kvinnor, men misstankarna om grov förskingring gäller två år i slutet på tjugohundratalet.

Den västsvenska kvinnan misstänks för att ha förskingrat minst 45 000 kronor från de tre kvinnorna genom att skriva ut felaktiga kvitton och förfalskat namnen på kvittona.

Det var en enhetschef på de förståndshandikappade kvinnornas boende som polisanmälde den västsvenska kvinnan då hon ansåg att det fanns alltför stora oklarheter kring hur pengarna hade använts.

Den västsvenska kvinnan hävdar att hon är oskyldig.

Dessutom har den västsvenska kvinnan varit god man till en äldre kvinna. Även i det fallet misstänker polisen grov förskingring som ska ha genomförts med hjälp av urkundsförfalskning. Det vill säga med falska kvitton som har en förfalskad signatur.

Polisen har ännu inte fastställt hur stor summa som saknas hos den äldre kvinnan.

När kommunens överförmyndare granskade den västsvenska kvinnans räkenskaper för de fyra kvinnorna och ifrågasatte den stora oreda som fanns, så avslutade den misstänkta västsvenska kvinnan sitt uppdrag som god man.

Kvinnan har under en rad år haft ledande uppdrag i en välgörenhetsorganisation i Västsverige.

Tidigare i september begärde åklagare Sune Johansson att den västsvenska kvinnan skulle häktas men tingsrätten avslog häktningsframställan.

Nu fortsätter polisutredningen mot kvinnan.