Åtta personer åtalas i Grebbestadsrånet

Åtta män i åldrarna 24 till 42 år åtalades idag vid Strömstads tingsrätt för det stora värdetransportrånet i Grebbestad natten efter Annandag Påsk i fjol. Över 12 miljoner kronor i pengar blev bytet. Rånet hade föregåtts av noggrann planering.

En sommarstuga i Fjällbacka, disponerad av en av rånarna, en 41-årig man från Göteborg, var basen i planeringen av det stora rånet. Där samlades de sex rånarna, alla hemmahörande i Göteborg, på kvällen på Annandag Påsk förra året.
I stugan inväntade de fram till natten innan fem av dem vid 2-tiden slog till mot Securitas värdetransportbil med tre väktare framför Sparbanken Tanums kontor på Nedre Långgatan i Grebbestad. Svartklädda med rånarluvor riktade de skarpladdade gevär och pistoler mot de tre väktarna och tvingade till sig drygt 12 miljoner kronor i kontanter från både kassaskåp inne i banken och från värdetransportbilens last. Rånet var väl planerat. Värdetransportbilens rutter och tider hade rekognoserats under lång tid. Två fabriksnya Volvobilar hade stulits för användning vid rånet. En av de övriga åtalade, en 40-årig göteborgare, hade lejts för att tillverka ett stort antal så kallade spikstjärnor eller fotanglar, för att slänga ut på vägarna efter flyktvägen, så att eventuella förföljande polisbilar skulle få punktering. Rånarna i Grebbestad hade dessutom telefonkontakt med minst två andra deltagare i rånet, vilka vet polisen ännu inte, som stod beredda intill E 6:an både norr och söder om Tanumshede, för att kasta ut fler spikstjärnor framför eventuella förföljande bilar. Minst tre vanliga bilister fick punktering till följd av detta. Tre av de sex rånarna har erkänt.

Den omfattande rättegången inleds nästa måndag den 3 maj. Den kräver två åklagare, minst fem dagars förhandlingar och kommer att hållas i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".