Foto: Bertil Ericsson/Scanpix

Kvinna tvingas avgå från Rädda Barnen

Den västsvenska kvinna som misstänks för förskingring i sin roll som god man för tre kvinnor, som Sveriges Radio Väst avslöjade idag, tvingas nu att lämna sitt förtroendeuppdrag i Rädda Barnen.

– Det är djupt beklagligt, det är viktigt att våra företrädare inte ägnar sig åt sådant, säger Inger Ashing, ordförande för Rädda Barnen Sverige.

Kvinnan har på egen hand valt att lämna sitt uppdrag för Rädda Barnen i dag.

– Hon har själv fattat beslutet, men det är självklart så att det hade varit svårt att ha kvar en person som anklagats för sådana saker i vår organisation, säger Inger Ashing.

Rädda Barnen har tydliga riktlinjer för de som arbetar direkt med barn eller har hand om pengar - belastningsregistret hos polisen ska vara fläckfritt. Det är också en kontroll som följs upp löpande varje år som personen arbetar åt Rädda Barnen. Även om den misstänkta grova förskingringen inte rör Rädda Barnens verksamhet tycker Inger Ashing att det är viktigt att agera.

– Vi är en organisation som arbetar för att förbättra barns rättigheter, och väldigt mycket av det vi gör är beroende av att människor har förtroende för oss som organisation, säger Inger Ashing.

Rädda Barnen kommer nu att kontrollera om den misstänkta kvinnan kan ha begått brott även i deras organisation.

– Ännu har ingenting framkommit som har fått oss att misstänka att så är fallet, men det är självklart att det är något som vi kommer att titta på, säger Inger Ashing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".