Strömstad

Bakläxa för marknadsföring av kosttillskott

Det Strömstadsbaserade internetföretaget vitapost.se har sålt en produkt som innehåller finfördelat silver och märkt produkten som kosttillskott, något som bryter mot en EU-lag som trädde i kraft i januari i år.

I går bytte företaget beskrivningen på produkten, som heter IONOSIL, efter besök av Strömstad kommuns Miljö- och hälsoskyddsavdelning, för att slippa säljförbud.

Tony Ekeroth är VD för det internetbaserade företaget vitapost.se:

– Vi har inte uppmärksammat detta.

Menar du lagstiftningen?

– Det har gått oss förbi helt enkelt.

Är det inte ert ansvar att se vad lagen säger?

– Jo, det är det. Vi försöker givetvis se till att allt är korrekt när det gäller texter och hur det ska klassas. Vi är tacksamma när vi får reda på det och då får vi reagera så fort vi bara kan, säger Tony Ekeroth.

Silver i kosttillskott kan enligt förespråkare hjälpa till att syresätta kroppen och döda mikrober, men det är inte vetenskapligt bevisat.

Istället pekar forskningen på att det kan vara farligt med partiklar av metalliskt silver i kroppen.

Lagen som förbjuder företag inom EU att marknadsföra produkter som innehåller finfördelat silver som kosttillskott trädde i kraft i januari i år.

Maria Bylund, tillförordnad avdelningschef för Miljö- och hälsoskyddsavdelningen i Strömstads kommun, som är den tillsynsmyndighet som ska kolla så att företagen märker sina produkter rätt, berättar om varför det tagit så lång tid för de att reagera.

– Vår tillsyn ser inte ut sån att vi kan kontrollera innehållet i alla förpackningar som säljs. Ibland kan vi fånga upp sådant här själva och ibland får vi gå på anmälningar som görs till Livsmedelsverket. Vi har inte total kontroll på alla produkter som säljs i den här kommunen, säger Maria Bylund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".