Samarbetar – folkpartisten Anders Wallin, socialdemokraten Ingemar Ottosson, vänsterpartisten Peter Spjuth. Foto: Bosse Adriansson/SR Väst
Lilla Edet

Lilla Edet överger blockpolitiken

Blockgränsen är ingen gräns längre. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Folkpartiet tar över makten efter åtta års borgerligt styre.

Om man undantar ideologiskt blockbefriade Miljöpartiets samregerande med den borgerliga alliansen de senaste två mandatperioderna är det första gången någonsin som Lilla Edet får ett blocköverskridande styre.

– Vi har hela tiden varit fokuserade på resultat och vi har mycket bra folk i partiet som vill bidra. Och vi ser att det stämmer på många plan med S och V, personkemiskt inte minst också, så vi har goda förutsättningar, säger Folkpartisten Anders Wallin.

Vänsterpartisten Peter Spjuth  ser inga problem med att samarbeta med Folkpartiet:

– Jag kan tänka mig att detta också öppnar för att vi efter nästa val kan ha ännu bredare lösningar där många vill vara med och praktiskt lösa de problem vi har. Små kommuner har inte råd att cementera ner sig i blockpolitik utan vi måste vara överskridande för att lösa det uppdrag vi har.

Den nya koalitionen måste rivstarta. Om några veckor skall den ha en gemensam budget klar.

– Vi har våra områden, vård, skola, omsorg och att utveckla Lilla Edet, säger Socialdemokraten Ingemar Ottosson som tar över som kommunalråd.

– Det låter som om det behövs mer pengar. Kommer det att synas i budgeten?

– Vi kan inte lösa alla frågorna på en gång. Vi kommer att ha en budget i balans. Det är huvudsaken och därefter får vi göra prioriteringar i den takt  som ekonomin tillåter, säger Ingemar Ottosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".