Scanraff kan få betala extra utsläppsavgifter

Scanraff kan få betala extra miljöavgifter när man bygga ut raffinaderiet för att kunna tillverka svavelfri diesel. Det är ännu osäkert om den verksamheten ryms i de utsläppsrätter som regeringen hittills beviljat Scanraff och om regeringen i så fall utökar dem.

Scanraff har fått rätt att släppa ut 1,1 miljon koldioxid av regeringen och 1.9 miljoner ton av miljödomstolen. Det regeringen har gjort är att fördela de utsläppsrätter som är Sveriges kvot i det globala Kyoto-avtalet. De utsläppsrätter som företagen får av regeringen är gratis och sedan är det upp till företagen att köpa och sälja av varandra. Men Scanraff behöver ytterligare utsläppsrätter för investeringen i tillverkning av svavelfri diesel som miljödomstolen har godkänt.  -Jag utgår från att vi får de rätterna gratis också. säger Scanraffs VD Per Olsson. Men i sista hand måste det godkännas av EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".