Lysekil

”Har gjort tre katastrofval”

I en kommenterar undrar vår politiske reporter Bosse Adriansson om Socialdemokraterna i Lysekil har självinsikt.

”Mona Sahlin talar om katastrofval och kris för Socialdemokraterna.

Har hennes partivänner i Lysekil den självinsikten? Har de tid att reflektera och analysera när det mesta av tiden går att bekämpa varandra inbördes?

I 76 år styrde Socialdemokraterna Lysekil, ofta med egen majoritet och kommunalrådet brukade heta Nilsson. Men när partiet förlorade makten 2006 kom alla motsättningar upp till ytan.

Striderna handlar mer om person om än om politik -och det är i grunden mer besvärande för Socialdemokraterna. För när personer och grupperingar ägnar kraft och tid åt att kräva varandras avgång och utträde ur partiet bäddar man för kommentarer som sandlåda från allmänheten.

Socaldemokraterna i Lysekil har inte ens varit mottagliga för krishjälp från partidistriktet- inget tycks bita. Bristen på ledarskap, ömjukhet och mognad är tydlig.

Socialdemokraterna i Lysekil har gjort tre katastrofval i rad och gått från 52 procent 1998 till 33 procent i år.

Drygt 3 000 ysekilsbor röstade ändå på S i år. Som tack fick de se ett parti där politikerna fortsätter att förgöra varandra.

Socialdemokraternas budskap före valet var: Vi siktar på egen majoritet, vi ser inga tänkbara samarbetspartners.

Kaxigheten straffade sig -och finns det någon som vill samarbeta med S? Ses partiet som regeringsdugligt av andra partier?

Socialdemokraterna i Lysekil riskerar en lång ökenvandring.”