Mutaffären varnar våra kommuner

Avslöjandet att en chef på Göteborg Energi försökt tysta en medarbetare som upptäckt oegentligheter är en varningssignal för kommunerna i vårt område.

Meddelarfriheten, alltså allas rätt att tala fritt med journalister, måste hela tiden diskuteras. Det säger flera kommunchefer i vårt område, som Sveriges Radio Väst talat med.

Ingen av dem har märkt någon attityd bland sina chefer och arbetsledare att undergräva meddelarfriheten. Det säger exempelvis kommunchefen i Strömstad Nils Bredberg.

– Men när det kommer upp på det här sättet, finns det anledning att ta upp frågan i olika ledningsgrupper i kommunen. Det skulle få en förödande effekt om man skulle uppfatta att det fanns en sådan attityd i en kommun, säger Nils Bredberg.

Risken är att avslöjandet i Göteborg Energi får folk att tro att man inte kan lita på kommunal verksamhet menar han.

I Lilla Edet säger kommunchefen Johan Fritz att det enda sättet att värna meddelarfriheten är att ständigt påminna och informera chefer och anställda om vad man får och inte får göra som chef. Och det gör man exempelvis i ledarutvecklingsprogram (Uddevalla) ledarskapsakademi (Lilla Edet) , informationspolicy (Lysekil) och kommunikationsstrategi (Trollhättan). För att ta några exempel.

Nils Bredberg i Strömstad har haft hela yrkeslivet i kommunalverksamhet och de senaste 29 åren som chef och han är förvånad över hur chefen på Göteborg Energi försökte tysta medarbetaren.

– Alla som jobbar på ledande befattning i kommuner är ju mycket väl medvetna om att det är en offentlig miljö, att det ska vara transparens i organisationen och finnas insyn i beslut som fattas.

Att en chef ändå kan säga på det här viset beror förmodligen delvis på okunskap, men också på en frustration över situationen, som resulterar i en felbedömning, tror Nils Bredberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".