Anita Hellman har drabbats av dubbla fakturor. Foto: Kristina Stulken/SR Väst
Vård och omsorg

Risk för dubbla fakturor

Uppdelningen mellan det statliga och de privata apoteken har inte gått helt smärtfritt. De som har drabbats är kunder som handlar på olika apotek på delbetalning – då riskerar man dubbla fakturor samma månad.

Anita Hellman har valt att delbetala sina mediciner för att slippa större summor vid ett tillfälle. När Apoteket i våras delades upp i både ett statligt och flera privata bolag fick hon information om att allt skulle vara som vanligt, och att hon kunde vända sig till vilket apotek som helst.

Därför har hon besökt olika apotek i Trollhättan och Uddevalla när det passat, utan att reflektera över vem som äger det. Det har resulterat i två fakturor samma månad – en från det statliga apoteket och en från ett privat apotek.

– Det är jättebesvärligt, med flera hundra extra i månaden, när jag tycker redan förut att pensionen är lite svårt att få att räcka, säger Anita Hellman.

Att det skulle bli på det viset var inget som hon fick information om innan, och det är inte bara Anita Hellman som har drabbats. Enligt Eva Fernvall på Apoteket AB är det en fråga som de olika företagen i apoteksbranschen diskuterar.

Främst handlar diskussionen om tekniska lösningar för att kunderna ska få samma service, men om apoteken kan göra någon gemensam lösning för att kunden ska slippa två fakturor samma månad vet inte Eva Fernvall.

– Det vågar jag inte svara på. Självklart är det ju så att man framför allt inte ska ställas i en situation där man kan komma i svårigheter att få ut sitt läkemedel, säger Eva Fernvall.

Så om man vill undvika dubbla fakturor är alltså rådet att vända sig till ett och samma apotek?

– Det ska det inte behöva vara i framtiden, utan du ska kunna få en bra service oavsett vilket apotek du väljer, säger Eva Fernvall.

Kristina Stulken
kristina.stulken@sr.se
0522 - 67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".