Vård och omsorg

"Jag kände en puttekula"

För drygt ett år sedan fick Kerstin Andersson från Henån beskedet om att hon hade bröstcancer. Idag besökte hon återigen Bröstcentrum på Uddevalla sjukhus för en ny mammografikontroll.

Kerstin Andersson blev inte förvånad över cancerbeskedet för drygt ett år sedan.

– Jag var väldigt övertygad om att det var det med tanke på hur tumören kändes, men visst är det chockartat.

Hon kände aldrig någon oro för att dö, men vetskapen om allt som skulle inkräkta på hennes liv på grund av sjukdomen kändes jobbig för henne.

Eftersom Kerstin Andersson har bröstcancer i släkten har hon alltid varit noga med att gå på den hälsokontroll som kvinnor i åldern 40 till 74 år kallas till ungefär vartannat år.

Så gjorde hon även i december 2008. Då fick hon ett lugnande besked, men ett halvår senare upptäckte hon själv något i bröstet.

– Det var som en puttekula, säger Kerstin Andersson.

Hon kontaktade vårdcentralen och fick sedan remiss till Bröstcentralen, där hon fick beskedet från en läkare.

– Han talade om, eller rättare sagt, bekräftade mina misstankar.

Hon fick sedan en egen sköterska som hon kunde kontakta så fort frågor kring sjukdomen och behandlingen uppstod.

– Det var jätteskönt att få det stödet, säger Kerstin Andersson och berättar att hon också haft ett stort stöd i sina döttrar och sin make.

Hur tog dina anhöriga och de i din närhet beskedet?

– Ja, det är så svårt för man är ganska mycket uppe i sig själv, sin egen situation och sin egen chock, när man får det här beskedet. Men de var väldigt måna om här att min man skulle med och få information, säger Kerstin Andersson.

Vid dagens kontroll på Bröstcentrum på Uddevalla sjukhus fick Kerstin Andersson ett glädjande besked att mammografiundersökningen såg bra ut.

Kristina Stulken
kristina.stulken@sr.se
0522 - 67 00 25