Kommunala bolag i Uddevalla olagliga

Uddevalla kommun ägnar sig åt olagligt företagande. Det fastslår länsrätten i två fall.

Det är den kristdemokratiske politikern Hans Jonasson som överklagat två beslut i kommunfullmäktige och fått rätt i båda fallen.
I det ena fallet handlar det om en verksamhet som heter Filmdekor, som hyr ut dekorer och rekvisita till bland annat filmbranschen.
Uddevalla betalar hälften, regionen och EU resten. Ett arbetsmarknadsprojekt som främjar integration, menar kommunen. Spekulativ näringsverksamhet, menar Hans Jonasson och citerar en intervju där kommunalrådet Lennart Björk talat om nyföretagande.
Länsrätten konstaterar att lagret vänder sig till hela Västsverige och bara till en mindre del gynnar Uddevalla. Alltså, ingen kommunal angelägenhet enligt länsrätten.
Det andra fallet handlar om ett aktiebolag som heter Microbind Telematics Laboratory och som bildats av ett annat kommunägt bolag. Bolaget är en del av ett projekt i samarbete med bl.a. Chalmers och HTU, Högskolan Trollhättan Uddevalla, och skall stärka det lokala näringslivet, hävdar kommunen.
Hans Jonasson däremot anser att det finns minimal efterfrågan på Microbinds tjänster inom Uddevalla kommun och att den teknik bolaget erbjuder dessutom inte är särskilt ny.
Länsrätten håller med. Strukturpolitiska åtgärder är statens sak att sköta, och precis som i fallet Filmdekor framhåller domstolen att det mesta av verksamheten sker utanför kommunen. Olagligt, fastslår länsrätten.
Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista