Arbetslösheten högst i Dals-Ed

Omstruktureringarna inom bilindustrin slår hårt mot Dals-Eds kommun. Arbetslösheten är den högsta i Västra Götalandsregionen och det är framför allt nerdragningen hos bilindustriföretaget Fehrer som märks.

Företaget Fehrer, som levererar skumplastdetaljer till bilindustrin, har växt snabbt de senaste åren och fått anställa många personer. Men i höstas var det dags för storvarsel av personal. Runt 70 personer av den fastanställda personalen har fått sluta under de sista fyra månaderna. Dessutom har visstidsanställd personal fått gå. Från att ha haft 350 personer anställda finns det nu knappt 250 kvar.
Det här påverkar en liten kommun som Dals-Ed som nu har en total arbetslöshet på 12,7 %. Det är den högsta arbetslösheten i Västra Götalands län.
Dessutom har det blivit färre arbeten på norska byggarbetsplatser vilket slår hårt för en gränskommun.
Men det kan bli en förbättring framöver. Byggen börjar komma igång igen i Norge, men nu det är högre utbildningskrav på byggjobbarna. Dessutom kommer säsongsarbeten i väg, skog och turism men några nya industrijobb lär inte komma på länge.
Charlotte Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista