Uddevalla

Uddevalla sa nej till boendeförslag

I Uddevalla kommun har man inte kunnat hitta en lämplig lokal där ensamkommande flyktingbarn kan bo, detta trots att det kommit in förslag, till exempel från Ljungskile folkhögskola.

Uddevalla kommun fick i början av året ett förslag från Ljungskile folkhögskola. 20 ensamkommande flyktingbarn skulle kunna ha tagits emot där.

Enligt folkhögskolans rektor erbjöd förslaget en bra integrering, och det fanns även kompetens på skolan för att undervisa i svenska för invandrare, SFI.

Men kommunen sa nej.

– Mottagandet måste ske av kommunen själv. Om vi skulle anlita någon utanför kommunen måste vi göra en upphandling. Och då är det inte säkert att Ljungskile folkhögskola hade fått det, säger Bo Lundgren, socialchef i Uddevalla.

För att slippa göra en upphandling beslutade Uddevalla kommun redan i mars, att ta emot tio ensamkommande flyktingbarn, i egen regi. Men inga flyktingbarn är här än.

– Vi letar med ljus och lykta efter en lokal. Det har varit ett jättebekymmer, säger Bo Lundgren.

Det handlar dels om att hitta en bostad där tio personer kan bo, på ett och samma ställe. Sedan ska där finnas plats för personal och fritidsaktiviteter. Och bostaden bör också ligga hyfsat centralt för att underlätta för skolgång och aktiviteter.

Om man satt i motsvarande situation, som de flyktingföräldrar som skickar iväg sina barn ensamma, verkar det då inte lite futtigt att det ska hänga på just en lokal?

– I Sverige har vi inga problem, vi har möjligen små bekymmer. Ja, det kan verka futtigt, men vi måste ha en fungerande verksamhet, både vad gäller lokal och personal. Många av barnen har traumatiska händelser bakom sig, säger Bo Lundgren, som tillägger att kommunen nu kan ha hittat ett boende.

Boendefrågan kan alltså snart ska vara löst. Om allt går i lås kan tio ensamkommande flyktingbarn tas emot inom sex månader enligt socialchef Bo Lundgren.

– Nu tror vi att vi kan ha en lokal på gång, säger han.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522- 67 00 24