"Spel för galleriet" (m) om akutsjukvårdsbeslut

Igår kom beskedet att det blir inget beslut om vilka sjukhus som ska ha akuten kvar förrän konsekvensanalysen är klar. Men det uppskjutna beslutet är bara ett spel för galleriet. Det säger moderaternas Mikael Cedebratt som också är vice ordförande i hälso och sjukvårdsutskottet.

Mikael Cederbratt, hävdar att majoriteten bestående av socialdemokrater, centerpartister och folkpartister samtidigt gett nämnder och styrelsen uppdraget att förbereda strukturomvandlingen trots att beslutet inte är fattat.

Det majoriteten (fp-c-s) beslutade igår var att konsekvensbeskrivningarna, som ska tas fram med aktiv hjälp från sjukhuscheferna, ska vara klara senast den 15 juni. Regionfullmäktige ska därefter fatta detaljbesluten den 14 september.

Utskottet beslutade även att endast utreda det så kallade alternativ 1 inom NU-sjukvården. Det alternativet går ut på att både Uddevalla sjukhus och NÄL ska ha akutverksamhet, men att NÄL blir det breda akutsjukhuset med tillgång till specialistvård.

Det andra alternativet, som sjukhusledningarna och verksamhetscheferna tagit fram där NÄL blir ett renodlat akutsjukhus med specialistkompetens och där Uddevalla sjukhus tar över den planerade vården, kommer inte att konsekvensbeskrivas.
- Alternativet är inte aktuellt, sa Jonas Andersson (fp), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande på onsdagens möte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".