Polisen misstänker att minst sju miljoner enheter dopingpreparat har smugglats in i Sverige. Foto: SVT Bild.
Strömstad

Strömstadsbo i stor dopinghärva

I går åtalades 23 personer vid Sundsvalls tingsrätt misstänkta för inblandning i en av Sveriges största dopinghärvor. En av dem är en 21-årig man från Strömstad.

Flera paket med dopningsmedel skickades till den 21-åriga Strömstadsbons hem. Där förvarade han det innan han, mot betalning, överlämnade det vidare.

Totalt innebär det att nästan 100 000 enheter av det åklagaren kallar "aktiv substans dopningsmedel" passerade 21-åringens händer.

På grund av mängden, och eftersom han varit en del i en systematisk verksamhet, åtalas han nu för grovt dopningsbrott.

Mannen från Strömstad är bara en av flera som misstänks ingå i det nätverk som har kallats Sveriges största dopningshärva.

Polisen misstänker att minst sju miljoner enheter har smugglats in i Sverige och det på ett väl genomtänkt sätt som krävde många mellanhänder.

Dopningsmedlet kom oftast från Kina och fördes därifrån till Spanien eller Portugal där det packades om innan transport till Sverige.

Väl här kunde medlet, som gick under namnet Dutch lab, beställas över Internet av återförsäljare spridda över hela landet som i sin tur sålde det vidare direkt till kunder både i och utanför Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".